• (312) 378 5161
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ANKARA / KEÇİÖREN Keçiören Yamantürk Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Alanlar
Pastacılık Dalı

Pastacılık Dalı

0 12.09.2017 5628

 

PASTACI

Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini hazırlayan, süsleyen ve servise hazır hale getiren, nitelikli, meslek elemanıdır. 

 GÖREVLERİ
  • İş organizasyonu yapmak,
  • Hijyen ve sanitasyon kurallara uygun çalışma ortamı hazırlamak,
  • Hamur tekniklerini uygulayarak (kıyılarak, çırpılarak, özleştirilerek, mayalandırılarak vb.)ürünler hazırlamak,
  • Kremalar, şuruplar ve iç malzemeler hazırlamak,
  • Yaş pasta çeşitlerini ve özel gün pastalarını hazırlamak,
  • Sütlü ve şuruplu tatlı çeşitlerini hazırlamak,
  • Pastane ürünlerini süslemek ve servise sunmak,
  • Alanındaki araç ve ekipmanları kullanmak ve bakımını yapmak,
  • Gerektiğinde ürünlerin satışını yapmak,
  • Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.
 MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER
  • Diksiyonu düzgün, güler yüzlü, saygılı ve kibar,
  • Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli,
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilme ve ikna becerisine sahip,
  • İnsan psikolojisinden anlayan,
  • Görgü ve protokol kurallarını bilen,
  • Mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı,
  • Dışa dönük ve yeni gelişmelere ayak uydurabilen,
  • Hizmet etmeyi seven,
  • Meslekî eğitim almış kimseler olması gerekir.
 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Bu alandaki meslek elemanları, işletmelerin mutfak, servis alanı, restoran/lokanta, pastane, kafeterya gibi kapalı mekânlarında ya da açık hava bahçe mekânlarında gerektiğinde büro ortamında çalışabilirler. Yiyecek içecek hizmeti veren ortamlarda çalıştıkları için, temiz, düzenli, sağlıklı ve hijyen kurallarına uyulan mekanlarda çalışmaktadırlar.
İŞ BULMA İMKANLARI Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, pastanelerde, özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler. Unlu mamul üreten fırınlarda, kurum mutfaklarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde, eğlence yerlerinde, resmi-özel havayollarında, otobüs şirketleri ve demir yollarında, fuarlar, sergiler, oteller ve mağazalarda iş bulabilirler. Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilecekleri gibi, fuar/kongre host/hostesleri, otobüs/tren, havayollarında ilgili departmanlarında iş bulma imkanına sahiplerdir.
 EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Meslek eğitimi; meslek liselerinin (AOTML, ML; AML; TL ve ATL) Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında diploma programları ile Mesleki Eğitim Merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri ve çeşitli yaygın eğitim kurumlarında sertifika programlarıyla verilmektedir. Liseden sonra, yükseköğrenime geçiş sınavını başaranlar lisan programlarına devam edebilirler ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümüne,YÖK'ün uygulaması devam ettiği sürece, sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek yüksekokulunu bitirenler, Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. 
Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. 
Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. 
Meslekî Eğitim Merkezlerinde, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir. Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlikleri kazanan meslek elemanları yiyecek içecek ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

İLGİLİ İÇERİKLER

Mezunlar için İstihdam Olanakları

12-04-2022

İME Staj Olanakları

12-04-2022

Meslek Dersleri Çizelgesi

12-04-2022

Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalı

12-04-2022

Mezunlar için İstihdam Olanakları

12-04-2022
Devamı >>
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Esertepe Mahallesi 280.Sokak No1 06020 KEÇİÖREN/ANKARA

Telefon
0 (312) 378 51 61


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.